Græsfodring – det naturlige foder

Kvæg og får er skabt til at spise græs. Med deres helt unikke fordøjelse formår de at omsætte græs til både næringsrig gødning og fantastisk kød.
Drøvtyggere findes over alt på jordkloden. Hjorte, Elgsdyr, Giraffer, Antiloper, Gazeller, Geder, Får, Tamkvæg, Bison, Dådyr, Rådyr er alle kendetegnet ved at være drøvtyggere. Drøvtyggere er omdrejningspunktet i rigtig mange økosystemer og rigtig mange andre dyr, insekter og organismer er afhængige af samspillet med drøvtyggere.
I de seneste 100 år har fodringen af vores tamkvæg og får, desværre taget en uheldig drejning væk fra det oprindelige foder; græs.
På grund af billig fossil energi har det været muligt at dyrke og fodre med nye foder emner som f.eks. korn, proteinafgrøder, majs, roer mm. – Avlsarbejdet har i mange år understøttet denne udvikling. Det har betydet hurtigere tilvækst og færdigfedning af kvæget.
Som i så mange andre brancher har det i landbruget i mange år handlet om at optimere produktionen og maksimere afkastet. Den enkelte landmand har været nød til at indgå i den udvikling, for at kunne følge med den økonomiske udvikling med voksende udgifter og faldende afregningspriser på landbrugsprodukter.
Så i dag står vi i den situation at langt det meste kvæg i verden mestendels konsumerer korn, halm, kraftfoder, majs og kun i ringe grad græs. Det er simpelthen blevet for dyrt at fodre med græs og græsprodukter og som landmand kommer du hurtigere og billigere i mål med at minimere fodring med græs. Korn er et meget billigt foder og koster stort det samme som for 40 år siden. Det burde være meget dyrere, men er billigt at producere så længe vi har billig fossil energi.

Græsfodret kvæg giver kvalitetskød!

Vores kvæg spiser udelukkende græs og hø. Det betyder at de ikke fodres med stivelse fra fx korn og majs. Græsfodringen giver en langsommere opvækst og en sundere fedtsyreprofil i kødet, som giver et højere indhold af omega-3 fedtsyrer og et lavere kolesterol niveau. Omega-3 er en umættet fedtsyre, som betegnes som en ”sund fedtsyre”. Farven på vores græsfodrede kød er naturligt mørkere end det man normalt ser i butikkerne. Det er den synlige effekt af græsfodringen. Kødet er Krogmodnet, mørt og har et minimal svind ved stegning.