Buresødal har været drevet økologisk siden 1998. Buresødal er et alsidigt landbrug med grøntsager, planteavl, græs, naturarealer og dyr.
Gården ligger omgivet af bakker og søer i et delvist fredet istidslandskab, fem minutters gang fra Buresøen.
Ud over vores egne marker, forpagter vi også arealer i nabolaget. I alt har vi ansvaret for cirka 465 hektar økologisk landbrugsjord.
I planteavlslandbruget dyrker vi konsum og fremavlsafgrøder; – Hvede og rug til brød eller fremavl, havre til gryn, ærter og hestebønner til konsum eller fremavl. Vi benytter os i vid udstrækning af grøngødning og regenerative dyrkningsmetoder.
Vores kvæg plejer forskellige skovenge og naturarealer i lokalområdet.
Til gården hører også et hestehold bestående af islandske heste.
Vi dyrker grøntsager til vores lille gårdsalg, samt til forskellige lokale virksomheders kantiner.
Gården er ejet og drevet af Steen Bo Jensen og Mie Havemann.
Et bæredygtigt landbrug
Et særkende ved vores landbrug er, at vi udelukkende fodrer vores kvæg og får med græsfoder; – det vil sige ingen fodring med korn og kraftfoder, – kun fodring med frisk græs eller wrapgræs og hø. Desuden afgræsser dyrene i sommerhalvåret på vedvarende græs og naturarealer. Det bevirker at dyrene på vores gård ikke lægger beslag på agerjord, som så i stedet for bruges til at dyrke afgrøder til menneskeføde.
Vi benytter os ikke af indkøbt gylle i vores dyrkning af planter. Vi bruger kun kompost fra vores egne dyr og i vid udstrækning benytter vi os at grøngødning på markerne. Vi har også en stor andel af bælgplanter i sædskiftet på markerne. Alle høstede frø fra vores bælgplanter sælges til DAVA foods ingredients.
Alt korn sælges enten til brød/mølleri eller som fremavlskorn (dvs. til såsæd).
På vores marker har vi valgt at braklægge kiler og kanter samt jordstykker der kan forbinde eksisterende naturarealer. På den måde understøtter vi og hjælper dyre og insektlivet, som ellers kan have svære vilkår hvis jorden dyrkes intensivt.
Vi ønsker at understøtte udviklingen hen mod plantebaseret kost, men har ikke noget ønske om at afskaffe kvæg og drøvtyggere. Det vil, – efter vores mening, medføre alt for store konsekvenser for biodiversiteten og også betyde forringede muligheder for produktion af vegetabilsk kost fremadrettet. Utroligt mange organismer i naturen er afhængige af drøvtyggere. Det hele hænger sammen, – kunsten er at finde balancen.

Buresødal, efterår 2020